Beste Europese Commissie - onze eisen
Het is tijd om ervoor te zorgen dat de Europese Commissie onze eisen meeneemt in het wetsvoorstel dat nu geschreven wordt.
beste europese commissie,
Onze eisen voor de nieuwe due diligence-wetgeving
Weet je nog onze petitie die we hebben lopen om 100% slaafvrij wettelijk verplicht te maken? Dan weet je vast ook nog wel dat we superblij waren dat de EU ‘ja’ zei tegen een wetsvoorstel dat bedrijven verplicht moet maken om misstanden in hun keten aan te pakken. Jep, het voorstel van Lara Wolters. Enneh.. we staan nog steeds te springen, maar deze keer om ervoor te zorgen dat de Europese Commissie onze eisen meeneemt in het wetsvoorstel dat nu geschreven wordt.
Klinkt goed! Maareh.. due dilly wat?
Corporate accountability en mensenrechtenwetgeving (due diligence) is een hele mond vol. Maareh..’t is gewoon een formele manier om te zeggen dat bedrijven verantwoordelijk zouden moeten zijn voor de mensenrechtenschending en milieuschade die zij veroorzaken bij de inkoop of productie van hun producten. In de chocolade-industrie zou dat bijvoorbeeld betekenen dat ze verantwoordelijk zijn voor het aanpakken van misstanden als illegale kinderarbeid, moderne slavernij en ontbossing. Wij vinden, net als meer dan 65.000 chocofans die onze petitie hebben getekend, dat deze wet er moet komen. De Europese Commissie werkt nu aan een wetsvoorstel waarmee, bedrijven die op de Europese markt opereren, worden verplicht hun hele keten te screenen op misstanden en maatregelen te nemen om die misstanden te voorkomen of op te lossen.
Wat ’r volgens ons in deze EU-wet moet komen te staan?
Dat kunnen we natuurlijk niet zelf bepalen. Wel hebben we op papier gezet wat volgens ons in de wet moet worden opgenomen om te garanderen dat bedrijven mensenrechten en het milieu respecteren. Wij hebben onze wensenlijst met de EU gedeeld, hieronder zetten we ze nog effe in begrijpelijke taal voor je op ’n rij:
Grootte doet er niet toe
Groot of klein, de wet moet gelden voor alle bedrijven. Zeker de bedrijven in sectoren waar de risico’s ’t grootst zijn, zoals de cacao-sector.
Een goede levenstandaard is een mensenrecht
Het schenden van mensenrechten gaat verder dan illegale kinderarbeid en modern slavernij. Bedrijven moeten boeren, bij wie ze hun grondstoffen inkopen, in staat stellen om een leefbaar inkomen te verdienen.
Accountability vereist transparantie
Alle bedrijven moeten gebruik maken van een duidelijk, begrijpelijk en openbaar toegankelijk framework, waarmee verplichte checks worden gedaan op belangrijke mensenrechten- en milieukwesties.
De wet moet worden nageleefd
Alle EU-lidstaten moeten gerechtelijke stappen ondernemen wanneer bedrijven hun verplichtingen niet nakomen. En slachtoffers van mensenrechtenschendingen moeten gemakkelijk toegang krijgen tot een rechter in de EU en rechtsmiddelen wanneer zij dat nodig hebben.
Is Tony’s klaar voor deze nieuwe wet?
Klaar? We zijn er al jaren klaar voor! Je kent ons, wij geven graag het goede voorbeeld en laten zien dat als wij het kunnen, elke chocomaker ’t kan. Want uh.. wij werken volgens de 6 stappen die horen bij due diligence, gebaseerd op de United Nations Guiding Principles. Zoals onze 5 samenwerkingsprincipes, waardoor we bijvoorbeeld precies weten waar onze bonen vandaan komen en onder welke omstandigheden ze worden geproduceerd. Daarnaast werken we met het child labor monitoring and remediation system (CLMRS), waarmee we het bewustzijn van kinderrechten kunnen vergroten en eventuele problemen kunnen oplossen als die zich voordoen.
Wat betekent de nieuwe wet voor chocofans?
Blij dat jullie ’t vragen! Als de EU voor deze nieuwe due diligence-wet onze eisen overneemt, moeten alle chocolademakers systemen opzetten waarmee ze mensenrechtenschendingen in hun keten kunnen monitoren en oplossen. Ook moeten ze een prijs betalen die cacaoboeren in staat stelt om een leefbaar inkomen te verdienen. Enneh.. dat zou betekenen dat je élke reep in de supermarkt in de EU, niet alleen die van Tony’s of onze missiebondgenoten, met een gerust hart kunt kopen. Zonder de bittere nasmaak van chocolade. Maar dat geldt dan eigenlijk voor alle producten in de winkel.
Alleen samen maken we 100% slaafvrij de norm in chocolade!