skip to main content
Menu

samen maken we een einde aan uitbuiting in cacao

duik erin

het probleem

Er is een oneerlijke verdeling van waarde en macht in de chocolade-industrie. De productieketen begint met miljoenen boeren die cacao produceren, en eindigt bij miljarden consumenten die van chocolade genieten. Maareh.. hoe zit het met alles daartussen? Dit stuk in het midden wordt gedomineerd door een groep grote chocoladebedrijven die er op verdienen de aankoopprijs van cacao zo laag mogelijk te houden. Het resultaat? Boeren die gedwongen in armoede leven.. wat leidt tot kinderarbeid en dwangarbeid.

het probleem

Bijna overal ter wereld kunnen chocoladeliefhebbers kiezen uit een breed assortiment aan repen. Grote chocoladebedrijven maken veel winst. Niks mis mee, want zonder winst gaat een bedrijf failliet. Tot zover geen probleem. Maar het probleem zit ’m in hoe deze winst wordt gemaakt.. door cacaoboeren systematisch te weinig te betalen. Hierdoor komen miljoenen boeren in armoede terecht, waardoor ze geen andere oplossing zien dan illegale arbeid, en dan voornamelijk kinderarbeid, en ontbossing. Dit leidt dan weer tot meer uitbuiting, waardoor we terecht komen in een vicieuze (en te voorkomen) cirkel. 

2,5 miljoen boerderijen in Ghana and Côte d’Ivoire produceren meer dan 60% van alle cacao wereldwijd. 

1.560.000

Ghanese en Ivoriaanse kinderen zijn betrokken bij kinderarbeid. Dit komt doordat hun ouders niet genoeg betaald krijgen voor hun cacao en ze hierdoor geen andere oplossing zien dan hun kinderen mee te laten werken. Dit vinden wij niet normaal en niet acceptabel. 

30.000

mensen zijn slachtoffer van dwangarbeid, volgens de meest recente cijfers. Deze volwassenen en kinderen moeten gedwongen op cacaoplantages werken en krijgen hiervoor niet betaald. Waarschijnlijk is dit getal nog veel hoger, gezien er geen onderzoek is gedaan in gebieden waar cacao illegaal wordt verbouwd.

Tegenwoordig doen veel bedrijven allerlei beloftes, maar deze zijn vaag en niet transparant. Daar bovenop komt dat veel van hun duurzaamheidsinitiatieven gericht zijn op wat de boer moet doen om te verbeteren, maar niet wat bedrijven zelf moeten veranderen in hun manier van werken.

Tony’s Open Chain koopt momenteel zo’n 0,5% van alle West-Afrikaanse cacao in. Onze ambitie is om dit marktaandeel te vertienvoudigen in de komende 10 jaar, waarmee we 5% van de West-Afrikaanse cacao zouden inkopen. Deze getallen tonen aan dat er nog steeds veel werk te doen is op gebied van verantwoordelijkheid nemen in de hele cacaoketen. Wij doen ons deel, dus nu wordt het tijd dat Big Choco (ook) stappen gaat ondernemen, gezien zij veel impact kunnen maken met hun grote volumes.
 

Enneh.. hoe zit het dan met gecertificeerde bonen? Ook zij hebben hun problemen. Zo garanderen ze bijvoorbeeld geen humane werkomstandigheden. Ter vergelijking: alle bonen die wij én onze missiepartners inkopen komen van plantages waarvan de huishoudens worden gecontroleerd door CLMRS. En daarmee zijn we weer terug bij waarom het zo belangrijk is om samen te werken via Tony’s 5 samenwerkingsprincipes voor langdurige impact.

wat?! illegaal arbeid?

Jep. Op dit moment is er illegale arbeid op cacaoplantages in West-Afrika. Dit is een direct resultaat van de ongelijk verdeelde cacaoketen. Tony’s Chocolonely bestaat om dit te veranderen. Kinderarbeid en dwangarbeid zijn verboden, en deze illegale praktijken moet stoppen.

wat?! illegale arbeid?

Ook nu nog zit de cacao-industrie vol met mensenrechtenschendingen, waaronder dwangarbeid en kinderarbeid. Het systematisch te weinig betalen aan cacaoboeren is uitbuiting. Hierdoor komen zij in armoede terecht, waardoor deze boeren geen andere optie zien dan illegale arbeid, en dan voornamelijk kinderarbeid. Dit leidt tot een vicieuze cirkel van uitbuiting, wat voorkomen zou kunnen worden. 

dusseh.. wat bedoelen jullie precies met dwangarbeid? 

We noemen elke vorm van werk dat “onvrijwillig of met het dreigement tot straf” (ILO Convention 130) wordt gedaan dwangarbeid. Dit doelt op werk dat door iemand wordt gedaan onder dwang, en waarvoor deze persoon zich niet vrijwillig heeft aangeboden. 

kinderarbeid, in a cocoa shell

We hebben ’t net over dwangarbeid gehad, maar we willen het volgende duidelijk maken: kinderarbeid en dwangarbeid zijn niet hetzelfde. Gevaarlijke werkomstandigheden of werken onder schooltijd zijn vormen van kinderarbeid, niet dwangarbeid. Kinderarbeid komt veel vaker voor dan dwangarbeid, waarbij de mate van ernst verschilt, zoals te zien in de ILO tabel hieronder: 

Tony’s route om uitbuiting in cacao te stoppen

Samen maken we een einde aan alle vormen van uitbuiting in de cacao-industrie. Hoe? Nou, dat is niet gemakkelijk, gezien het een complex probleem is. Maar we weten dat het mogelijk is met de hulp van Tony’s routekaart. Deze kaart wijst de weg naar eerlijkere chocolade op basis van onze 3 pilaren.

Tony’s routekaart om een einde te maken aan uitbuiting in cacao

Samen maken we een einde aan uitbuiting in cacao. Niet alleen de cacao in onze chocolade, maar alle chocolade wereldwijd. Om ons hierbij te helpen, hebben we een routekaart gemaakt die in hoofdlijnen onze langetermijndoelen beschrijft. Elk jaar nemen we (kleine en grote) stappen die ons dichter bij deze doelen brengen. Onze routekaart bestaat uit 3 pijlers: 

We vinden het belangrijk aandacht te vragen voor wat kinderarbeid is en hoe we kinderrechten kunnen beschermen, zowel onder cacaoboeren als andere mensen in de cacaogemeenschappen. Verandering komt pas als iedereen bewust is van de problemen. Gemeenschapscoördinatoren en Tony’s Ambassadeurs werken er hard aan om dit te bereiken. Dit doen ze door voorlichtingen te geven, en door evenementen bij te wonen waar aandacht wordt gevraagd voor de huidige problemen. Ook worden hier de behaalde successen gevierd, waarmee ze ouders en hun kinderen informeren en inspireren.


We willen dat alle Choco Fans op de hoogte zijn van het onrecht in de cacao-industrie. Als winkels en Choco Fans actief vragen om ethisch geproduceerde chocolade, zijn chocoladebedrijven eerder geneigd om ervoor te zorgen dat dit gebeurt. Op deze manier weten Choco Fans wat er aan de hand is en kunnen ze meedoen met onze belofte om de industrie te veranderen. 

We geven het goede voorbeeld en laten zien dat chocolade maken op een andere manier kan, zodat iedereen in de productieketen blij wordt van chocolade. Om dit te laten slagen, is het nodig dat we commercieel succes behalen met onze chocolade, zonder dwangarbeid of uitbuiting.


We investeren in langetermijn samenwerkingen met cacaoboeren, zorgen voor eerlijkere prijsafspraken en laten cacaoboeren zien hoe ze zich beter kunnen organiseren en hun productiviteit verbeteren, zodat ze een leefbaar inkomen kunnen verdienen.

We inspireren andere belangrijke spelers om actie te ondernemen en zoeken actief naar partners om onze manier van inkopen mee te delen via Tony’s Open Chain. We moedigen chocolademerken aan om cacao in te kopen via Tony’s 5 samenwerkingsprincipes, door ze te laten zien hoeveel impact we maken, en door onze geleerde lessen te delen en open te staan voor discussies. We zijn erg kritisch op onszelf, en zoeken constant naar manieren om meer impact te maken. We volgen met alle plezier goede voorbeelden van anderen, zoals de Child Labor Monitoring & Remediation System (CLMRS). We onderhouden lopende gesprekken met politici, ngo’s en universiteiten om meer druk uit te voeren op de industrie om Tony’s 5 samenwerkingsprincipes toe te passen en zo een einde te maken aan uitbuiting in cacao. 

Tony’s 5 samenwerkingsprincipes

Onze errug lekkere chocolade bewijst dat dingen anders gedaan kunnen worden. Tony’s richtlijnen voor eerlijke chocolade zet mensenrechten centraal in het bedrijf, waardoor bedrijven op een eerlijke manier cacao kunnen inkopen én commercieel succesvol kunnen zijn.

Tony’s 5 samenwerkingsprincipes

Tony’s 5 samenwerkingsprincipes zijn onze oplossing om uitbuiting in de cacao-industrie tegen te gaan. Door deze principes te volgen, kunnen we armoede aanpakken zodat boeren een leefbaar inkomen kunnen verdienen. Dit is cruciaal om een einde te maken aan illegale arbeid, kinderarbeid en ontbossing op de cacaoplantages in West-Afrika.

We geloven er in dat alle chocoladebedrijven Tony’s 5 samenwerkingsprincipes moeten toepassen wanneer ze samenwerken met cacaoboeren. Niet 1 of 2 principes, maar (en dit is erg belangrijk!) alle 5 de principes zijn nodig om de cacao-industrie te veranderen.

1e principe:
traceerbare bonen

De cacaobonen waarmee de cacaoboter en cacaomassa voor onze repen wordt gemaakt zijn 100% traceerbaar. Daar zijn we trots op! In onze keten zit geen berg bonen waar we ons achter verschuilen. We kopen direct van onze partnercoöperaties in Côte d’Ivoire en Ghana (lees hierover meer in ons laatste jaarFAIRslag).

In de Beantracker, ons digitale logboek, houden al onze partners hun voorraad bij. Van plantage tot bonenopslag in Antwerpen of Chicago: ’t is helemaal helder hoeveel bonen er zijn, waar ze vandaan komen en waar ze naartoe gaan.

Al onze coöperaties hebben toegang tot de BeanTracker. Dus als er in de Antwerpse haven een zeecontainer cacaobonen aankomt, dan ziet de coöperatie dat direct in de Beantracker. Zo weet ’ie dat de coöperatie recht heeft op de premie over die bonen.

Op deze manier kunnen we garanderen dat al onze bonen van de partnercoöperaties komen waarmee we werken. Dit maakt ons (en onze missiepartners) uniek! We nemen 100% verantwoordelijkheid over de bonen die we kopen.

2e principe:

’n hogere prijs

Tot er een structurele oplossing is voor de veel te lage cacaoprijzen, vullen we het gat aan dat zit tussen een leefbaar inkomen en de prijs die een boer krijgt voor zijn bonen (de farmgate prijs). Dit doen we met een premie. Tony’s premie bestaat uit 2 delen: de Fairtrade premie en de additionele premie voor een leefbaar inkomen. De hoogte van de additionele premie wordt bij de start van het seizoen berekend. Elk jaar wordt, op basis van de wereldmarktprijs, door de overheden van Ghana en Côte d’Ivoire bepaald wat de minimale prijs is die boeren moeten krijgen voor hun cacao (de farmgate prijs). Daarnaast bekijken wij jaarlijks of de data voor levensonderhoud en kosten van het boerenbedrijf nog actueel zijn. We passen vervolgens onze additionele premie aan om er voor te zorgen dat de boeren waarmee we werken een premie krijgen die hen in staat stelt een leefbaar inkomen te verdienen.

Tony’s premie 2022/2023 was in Côte D’Ivoice €505 per ton cacao en in Ghana €669 per ton cacao. Deze bedragen komen bovenop de Fairtrade premie van €563 per ton cacao, die wij ook betalen in Côte d’Ivoire en €247 in Ghana. Afgelopen jaar hebben 17.740 boeren van deze extra premies kunnen profiteren.

leefbaarinkomenspremie

Is de boer daarmee meteen uit de armoede? Nee. Zo gemakkelijk is het niet (als voorbeeld: sommige boeren halen inkomsten uit meerdere bronnen of verkopen hun cacao ook aan andere bedrijven die deze Leefbaar Inkomens Referentie Prijs niet betalen). Daarom moeten alle 5 samenwerkingsprincipes toegepast worden door alle chocoladebedrijven om een einde te maken aan uitbuiting in de cacao-industrie. Want zoals we bij het recept voor uitbuiting in de cacao-industrie beschreven: het gaat om de mix van de vijf ingrediënten. En zoals bij ieder recept, bak je er niets van als je niet alle ingrediënten gebruikt.

3e principe:

sterke boeren

We werken samen met partnercoöperatie om de cacaoteelt te verbeteren en te professionaliseren, evenals het implementeren van duurzaamheidsprogramma’s. Hiermee zetten we onze eerste stappen op weg naar blijvende verandering in de cacao-industrie. Wanneer boeren samenwerken, kunnen ze gezamenlijk de ongelijkheden in de cacao-industrie aanpakken en veranderen. Sterke coöperaties hebben een betere onderhandelingspositie en kunnen meststoffen, trainingen en apparatuur in bulk kopen. We zijn trots op de betrokkenheid van de boeren met wie we samenwerken. Zowel in Ghana als in Côte d’Ivoire is er een enorme opkomst bij de jaarlijkse ledenvergaderingen. De zalen zitten vol! We zorgen ervoor dat ook leden van het Tony’s Open Chain team aanwezig zijn om directe connecties en relaties op gelijk niveau op te bouwen.

4e principe: 

de lange termijn

We werken minimaal 5 jaar samen met boeren. Zo weten ze zeker dat ze de leefbaarinkomenspremie de komende jaren zullen ontvangen, en investeringen voor de lange termijn doen. Boeren kunnen nieuwe cacaobomen kopen die een betere oogst opleveren, en ze kunnen investeren in landbouwapparatuur of trainingen. Dankzij onze langdurige relaties worden de boeren zich ook bewust van de gevolgen van kinderarbeid. We voeren projecten uit die dringende kwesties aanpakken, zoals kinderarbeid en de rechten van boeren.


Een voorbeeld van zo’n project is het Child Labor Monitoring and Remediation System (CLMRS), dat de partnercoöperaties onderzoekt en de leefomstandigheden van cacaoboeren helpt te verbeteren. Want voordat we kunnen praten over het tegengaan van kinderarbeid of illegale arbeid, moeten we zorgen voor ondersteunende omstandigheden in de gemeenschappen.

Enneh.. in onze samenwerkingsovereenkomst staat een transparantie-clausule. Da’s effe wat anders dan geheimhouding. We vinden ’t namelijk prima dat de coöperaties de overeenkomst delen met potentiële andere kopers. Zo kunnen ze namelijk dezelfde betrokkenheid en afspraken eisen. Hoppa!

5e principe:

kwaliteit en productiviteit

Bij cacaoteelt is het van belang om, in samenwerking met partnercoöperaties, te investeren in landbouwkennis en vaardigheden. Het ontwikkelen van kennis in landbouwpraktijken leidt tot verbeterde kwaliteit en verhoogde opbrengsten van cacaoplantages. Dit stelt boeren in staat om extra inkomen te verdienen en helpt ontbossing te voorkomen.

De leefbaarinkomenspremie moedigt boeren ook aan om hun gewassen te verbeteren. Naarmate hun boerderijen winstgevender worden, neemt hun motivatie toe. Een win-win! Het stelt hen ook in staat te investeren in productiemiddelen, zoals betere meststoffen. Maar ook om professionele snoeibrigades in te zetten en nieuwe cacaobomen te planten. Dit verbetert de kwaliteit van hun bonen en kan hun productiviteit verdubbelen.

Natuurlijk kan dit relatief snel gebeuren, maar het gebeurt niet van de ene op de andere dag. Verandering kost tijd, maar we zien vooruitgang na verloop van tijd.

Enneh.. werken die spelregels?

Het korte antwoord? Ja! Maar er is nog genoeg werk te doen. Het lange antwoord? Lees Tony’s Open Chain 2022/2023 Impact Report om je vast te bijten in de laatste zaken en bevindingen.

kijk wat jij kunt doen!

We kunnen het niet alleen. In ons eentje maken we een einde aan uitbuiting in onze cacaoketen. Samen kunnen we de industrie wereldwijd veranderen. Hoe meer mensen meedoen en ons verhaal delen, hoe eerder we samen een einde maken aan uitbuiting in cacao. De keuze is aan jou.. Doe je mee?

kijk wat jij kunt doen

Iedereen heeft een verantwoordelijkheid in het maken van een positief verschil in de cacaoketen. De volgende 5 belangrijke spelers moeten samenwerken om een einde te maken aan uitbuiting in cacao. Iedereen draagt op hun eigen manier bij om de status quo te veranderen.

chocofans 

  • weet wat je eet: vraag om transparantie van chocoladebedrijven en check met name of bedrijven 100% traceerbare cacaobonen inkopen tegen de prijs voor een leefbaar inkomen
  • kies bewust en koop chocoladerepen gemaakt van eerlijke cacao
  • ondersteun petities en acties en gebruik je sociale netwerk

chocoladebedrijven


volg Tony’s 5 samenwerkingsprincipes: 

  • traceerbare bonen 
  • ’n hogere prijs (wat een leefbaar inkomen voor boeren mogelijk maakt) 
  • de lange termijn, minimaal 5 jaar
  • sterke boeren
  • betere kwaliteit en productiviteit

winkels 

  • zet eerlijke producten op de schappen (en koop cacao voor eigen merk in volgens Tony’s 5 samenwerkingsprincipes)
  • stunt niet met prijzen - ’n hogere prijs is belangrijk voor een leefbaar inkomen voor boeren
  • zet in op 100% traceerbare cacaobonen

cacaoboeren

werk aan het tegengaan van illegale kinderarbeid, dwangarbeid of uitbuiting

  • verbeter de productiviteit en verminder de afhankelijkheid van cacao
  • neem verantwoordelijkheid en werk aan duurzame initiatieven in je bedrijf
  • werk samen: bouw sterke coöperaties met sterke boeren

overheden in cacao-producerende landen

  • houd bedrijven verantwoordelijk voor wat er gebeurt in hun supply chain
  • implementeer de HREDD-wetgeving

Welkom bij Tony’s!